Стварање савршеног звука -Миодраг Богић, градитељ виолина

и Душан Законовић, виолончелиста

 

У петак 03.12.2021. године ученици и наставници имали су прилику да учествују у необичној радионици мајстора Миодрага В. Богића који се пуних 30 година бави необичним занимањем – рестаурацијом и израдом гудачких инструмената у Београду.

Кроз двочасовну уметничку радионица „Тарисио“  мајстор Миодраг Богић провео нас је кроз историју гудачких инструмената од настанка преко свих историјских епоха па све до данас, када је израда гудачких инструмената на свом врхунцу који се одржава само кроз посвећеност и велики професионализам ове више него ретке професије у свету. Ученици основне музичке школе имали су прилике да стекну нова сазнања о гудачким инструментима, израдом појединих делова инструмената који захтевају поред специфичних материјала и вешто коришћење јединствених алата при изради, али и добро познавање како самог инструмента тако и свега онога што он може да произведе при извођењу музике. Током интерактивног предавања ученици, али и наставници сусрели су се са тајнама овог занимања која су првенствено везана за одржавање како гудачких инструмената тако и гудала како би се неговањем инструмента неговала и музика.

 

 

Сада знамо како се ствара гудачки инструмент

 

Ученици и наставници имали су прилику да се очигледним путем упознају и са материјалима од којих се праве поједини делови виолина. Модели, калупи, необични, универзални, алати, справе, мерни инструменти , разне врсте дрвета били су доступни ученицима у самој сали током предавања, тако да мотивација ученика за праћење предавања није изостала.  Све указује на то да оваква предавања обогаћују знања ученика независно да ли свирају гудачки или неки други инструмент.

Предавање нам је употпунило и гостовање ученика Душана Законовића, који је завршна година у Средњој музичкој школи ,,Мокрањац“, који је демонстрирао на виолончелу присутнима како квалитет звука на инструменту може бити значајно квалитетнији независно од старости инструмента захваљујући интервенцији мајстора Богића.

 

 

Пажња ученика није изостала на предавању о стварању гудачких инструмената

 

Занимање рестауратор гудачких инструмената је данас као и некада изузетно ретко. Већ пуних 30 година Миодраг Богић бави се рестаурацијом и израдом гудачких инструмената. Дугогодишње музичко образовање је само била полазна тачка која му је омогућила да учећи од врхунских мајстора у свету овај необичан позив одржи у свету рада и занимања и то баш овде у нашој земљи. Уметничка радионица „Тарисио“ коју успешно води  дуги низ година омогућила је свима нама да уживамо у необичном, занимљивом и инспиративном реторичком стварању и одржавању гудачких инструмената  овај пут у Музичкој школи ,,Станислав Бинички“ у Београду.

 

 

Очигледна средства за израду и одржавања гудачких инструмената су

кроз предавање била у функцији  наставних средстава

 

Сви жељно ишчекујемо нову прилику да уживамо у бескрајним и надасве инспиративним причама Миодрага Богића, у којима се ствара савршена музика као и у музичкој радионици ,,Тарисио“.