Почеци Музичке школе „Станислав Бинички“ датирају из 1948. године, када је група љубитеља музике покренула музички течај при Дому културе Седмог рејона у Београду. Четири године касније, течај је формално организован у музичку школу и добија просторије у некада приватној згради у Сењачкој улици, где се и данас налази. Од 01.09.1952. школа носи назив композитора Станислава Биничког, зачетника и утемељивача српске класичне музике.

Данас смо највећа основна музичка школа у Србији по броју ученика. Успешно радимо на три пункта већ 60 година. Културна и јавна делатност основне музичке школе уско је повезана са њеном образовном-васпитном улогом и чине је:

– организовање школских и ваншколских ученичких јавних наступа и концерата (појединци, ансамбли, оркестри и хорови);

– организовање концерата школских професора;

– организовање концерата гостујућих музичких уметника;

– активности везане за организовање ученичког учешћа на домаћим и међународним музичким такмичењима (за појединце, камерне ансамбле, оркестре и хорове), смотрама, фестивалима и сличним манифестацијама, као и самостално организовање оваквих манифестација;

– организовање разних врста прослава, меморијала, размена, гостовања и сличних манифестација;

– организовање предавања, семинара, трибина, саветовања и сличних скупова, везаних за музичку педагошко извођачку проблематику;

– организовање школских такмичења из свих предмета и на свим одсецима;

– организовање медијских промоција разне врсте;

– успостављање разних облика сарадње са домаћим и иностраним културним институцијама.

Школа је 1952. године имала само три класе: клавир, виолину и хармонику. Година 1968. означава прекретницу у раду школе где се тада простор музичког деловања шири на Нови Београд, у којем музички живот до тада није постојао. Кроз један од пионирских подухвата те врсте у Београду отворена су два одељења музичке школе: у близини зграде општине Нови Београд предузеће „Енергопројект“ уступило је школи монтажну бараку, а други објекат сличног типа подигнут је у Улици Јурија Гагарина, у Блоку 63.

Након вишегодишњег залагања директора и запослених, 2017. године школа добија нову зграду у којој је данас смештено одељење А, на адреси: Булевар Зорана Ђинђића 152а. Које је до тада функционисало у згради ,,Енергопројекта“. Од тада услови рада знатно су побољшани и прилагођени потребама рада музичке школе и то првенствено на Одељењу А које је и највеће одељење по броју ученика.

Данас у школи ради 52 класе индивидуалне наставе, 8 класа теоретских предмета, хор, као и 2 оркестра – гудачки и оркестар хармонике. Ученици могу стећи основно музичко образовање које обухвата велики број инструмената: клавир, виолину, виолончело, контрабас, хармонику, гитару, флауту, кларинет, удараљке, као и соло певање.

Сваке године школа одржава и интерно такмичење из свих инструмената и теоретских предмета, а за Дан школе, који се обележава у мају, организује се неколико концерата, на којима учествују скоро сви ученици и запослени. Врхунац прославе представљају концерт у сали Београдске филхармоније, као и концерт професора школе.

У циљу ширења свести о улози музике у културном животу друштва и важности неговања музике као уметности, Музичка школа „Станислав Бинички“ остварује и редовну сарадњу са низ институција, како на територији града Београда тако и шире. Концертне активности најчешће се реализују у концертним салама школе, али и на Коларцу, у Кући Краља Петра, Народном музеју, Београдској филхармонији, Српској академији наука и уметности, Дечјем културном центру,… Остварујемо изузетну сарадњу са другим основним и средњим музичким школама како у Београду тако и шире. Активно сарађујемо са Удружењем музичких и балетских школа Републике Србије, Заједницом музичких и балетских школа као и другим удружењима и организацијама са којима промовишемо музику као уметност и указујемо на значај неговања музичке писмености не само кроз музичко образовање него и шире. Наши ученици учествују на многим такмичењима како у земљи тако и у иностранству, а око 20% ученика завршних разреда уписује средње музичке школе и наставља своје школовање на пољу музичког образовања и васпитања бирајући неку од професија из света музике.

Кроз Музичку школу „Станислав Бинички“ у Београду до сада је прошло више од 5.000 ученика, а наставнички колектив свакодневно ради на остваривању мисије школе фокусирајући се на неговање интересовања за уметност и музику нових генерација ученика који се опредељују за један од десет музичких инструмената.